Kun digitalisaatio mahdollistaa työskentelyn ja harrastamisen etänä, on ilo asua kaupungissa, jossa elämänlaatu on kohdillaan. Olemisen vapaus, luonnonläheisyys ja eläväinen kaupunkikulttuuri houkuttelevat Kuopioon huikeita osaajia eri aloilta.

Tulevaisuuden toimistotyö on hybridityötä

Etätyö oli monille tuttua jo ennen vuoden 2020 koronaviruskriisiä. Toimistotyö on ollut muutoksessa pidempään, korona vain vauhditti digiloikkaa. Poikkeustila sai yritykset hyödyntämään digitaalisia välineitä entistä tehokkaammin.

– Kokonaan toimistolla tehtävään työhön tuskin on enää paluuta. Todennäköisesti tulevaisuudessa työskennellään hybridimallilla, jossa hyödynnetään sujuvasti sekä toimistotiloja, etätyötä että jaettavia työympäristöjä, sanoo modernia työpäiväkokemusta tarjoavan KPY Novapoliksen kehitys- ja viestintäjohtaja Silja Huhtiniemi.

Mielekkyys syntyy valinnanvapaudesta

Jotta ihmiset voivat aidosti valita, milloin ahkeroivat toimistolla ja milloin etänä, tiloilta vaaditaan mukautumista. Kuopiossa muun muassa KPY Novapolis tarjoaa yritysten tarpeisiin joustavasti erilaisia tiloja.

Vaikka useat asiat on helppo tehdä etänä, myös kasvokkain tapaamisella on arvonsa.

– Luova ideointi ja uusien asiakassuhteiden luominen vaativat kohtaamisia. Turvallisista kohtaamisista saa positiivista energiaa, sanoo Huhtiniemi.

Osaajia helppo palkata ympäri maailman

Kuopio on ideaali kotipaikka globaalille yritykselle, jolla on osaajia eri kaupungeissa ja maissa. Savilahden alue on poikkeuksellinen osaamiskeskittymä yrityksineen ja oppilaitoksineen.

Älyvaatteisiin erikoistuneella Myontecilla on työntekijöitä Kuopiosta Helsinkiin ja Thaimaahan saakka. Kun etäyhteydet pelaavat, ei ole väliä, missä päin maailmaa kukin on.

– Asiat sujuvat verkon yli hienosti, koska tunnemme toistemme persoonat ja toimintatavat. Auttaa keskittymään työssä olennaiseen, kun päivittäismurheet kuten työmatkaruuhkat jäävät pois, kertoo Myontecin Senior Advisor Pekka Tolvanen.

E-urheilua “tosissaan mutta ei vakavasti”

Poika pelaa usean näytön äärellä kuulokkeet päässään.

Digitalisaatio on poistanut esteitä paitsi työstä, myös harrastuksista. Tuore e-urheiluseura Sawo Esports luotsaa pelaamisen ammattilaisia ja luo nuorille mahdollisuuksia peliharrastukseen. Junioritoiminnan käynnistyminen on ollut tärkeä juttu.

Hyvät e-urheilumahdollisuudet saavat muuttamaan Kuopioon kauempaakin.

– Nopeilla ja hinnaltaan kilpailukykyisillä internetyhteyksillä on esporttaajalle iso merkitys. Ne vaikuttavat asuinpaikan valintaan, sanoo Sawo Esportsin puuhamies Iiro Naamanka.

Fyysisellä sijainnilla on ja ei ole e-urheilussa merkitystä.

– Normaali työpäivä on e-urheilussa etäpäivä, mutta huipulle tähtäävä joukkue hyötyy ehdottomasti, kun pääsee joksikin aikaa pelaamaan samaan paikkaan, kuvaa General Manager Arttu Hämäläinen.

E-urheiluseurat eivät ole aiemmin identifioineet itseään alueellisesti, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin. Kenties Sawo Esportsista tulee savolaisia yhdistävä voima, joka luo uutta paikallista kulttuuria.

Teksti: Auli Tuomi