Kuopion kansalaisopisto toteuttaa luentoja, joista suurinta osaa voit seurata samanaikaisesti verkon välityksellä kotona, etäryhmässä tai katsoa videotallenteena myöhemmin. Yksityisten henkilöiden ei tarvitse ilmoittautua luennoille. Luentolinkki ja tarkemmat tiedot löytyvät netissä jokaisen luennon kohdalta. Vain etäryhmät ilmoittautuvat asiakaspalveluun sähköpostilla kansalaisopisto@kuopio.fi

Katso lisää:

Hyvinvointia ja terveyttä -luentosarja 2020

Siperia – suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa
to 24.9.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Jussi Konttinen, toimittaja Helsingin Sanomat

Luennoitsija kertoo perheensä kokemuksista Siperian kylmimmällä alueella Jakutiassa. Hän käsittelee Siperian kansoja ja kulttuureita, luontoa, taloutta, politiikkaa, luonnonvaroja ja ympäristökysymyksiä. Ei etäluentoa. Ei videotallennetta.

Gynekologisten syöpien ehkäisy, toteaminen ja hoito
ti 6.10.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Auni Lindgren, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Luennolla käsitellään yleisimpien naistentautien syöpien, kohdunrungon-, kohdunkaulan-, munasarja- ja ulkosynnytinsyövän keskeisimpiä asioita sekä puhutaan myös kyseisten syöpien perinnöllisyydestä. Yhteistyössä Pohjois-Savon Syöpäyhdistys. Samanaikainen etäluento. Ei videotallennetta. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Where do the words come from? Mistä sanat tulevat?
ti 20.10.2020 klo18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Liisa Huhtala-Halme, FM, oppikirjailija

Englannissa on enemmän sanoja kuin missään muissa kielissä ja uusia syntyy kaiken aikaa. Mistä sanat kieleen oikein ilmestyvät? Kielen kiehtovan historian ja sananmuodostuksen tunteminen tuovat apua myös sanojen oppimiseen ja muistamiseen. Luento toteutetaan suomen kielellä. Samanaikainen etäluento. Ei videotallennetta. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Liikunnan merkitys sydän- ja hengitysterveydelle
ti 27.10.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Jyrki Tarvainen, liikunnanohjaaja, Kuopion kaupunki

Miten voimme liikunnalla vaikuttaa sydän- ja hengitysterveyteemme. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ry ja Kuopion Seudun Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Kuka oli Veikko Lavi. Osa 1.
ti 3.11.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Marko Tolonen, Lavifani, opettaja

Veikon lapsuus ja nuoruus, sisällissodan ja sataman varjossa ja aiheet lauluihin. Kuka oli Veikko Lavi -miniluentosarja avaa hauskojen, tunteellisten ja herkkien tekstien kirjoittajan ja laulajan tarinaa. Tarina alkaa Veikon kotikaupungista Kotkasta ja se vie läpi Veikon vaiherikkaan elämän auttaen kuulijaa ymmärtämään laulujen takana olevia tekstejä. Kuten Veikko itse sanoi: ”melodia on vain kuljetusalusta tarinalle”. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

UNESCOn maailmanperintö­kohteet – Venetsia
ti 10.11.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Minna Rönkkö, FM, suunnittelijaopettaja

Venetsia ja sitä ympäröivä laguuni lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1987. Mikä Venetsiassa niin kiehtoo? Mikä tekee Venetsiasta niin omaleimaisen ja uniikin kohteen? Entä mitä UNESCOn maailmanperintö tarkoittaa, ja mitä maailmanperintölistalla oleminen tarkoittaa käytännössä? Vastauksia mm. näihin kysymyksiin saat tällä luennolla. Samanaikainen verkkoluento. Ei videotallennetta. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Diagnoosina keuhkoahtauma­tauti, vielä paljon edessä
ti 17.11.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Päivi Salonen, keuhkosairauksien erikoislääkäri, KYS

Katsaus keuhkoahtaumataudista ja etenkin omahoidosta. Yhteistyössä Pohjois-Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ry, Kuopion Seudun Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Kulttuuria hengen pitimiksi
ti 24.11.2020 klo 18.30–20.00
Kuopion kaupungintalo, juhlasali, Tulliportinkatu 31, Kuopio
Markku T. Hyyppä, neurologian dosentti, kirjailija

Kulttuuriharrastusten määrä ja laatu kuvastavat hyvin sosiaalista pääomaa, joka tarkoittaa kansalaisten keskinäisiä verkostoja, vapaa-ajan harrastuksia, sosiaalisena osallistumista ja luottamusta. Väestötutkimuksemme Suomessa ja maailmalla ovat osoittaneet, että mitä enemmän joukossa on sosiaalista pääomaa, sitä pitempään sen jäsenet pysyvät hengissä. Mutta miten tämä hyvä vaikutus välittyy? Esitän siitä oman näkemykseni, joka perustuu aivojen sosiaaliseen rakenteeseen ja toimintaan. Ei etäluentoa. Ei videotallennetta.

Kumppanina nivelrikko – miten tulet toimeen?
ti 1.12.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Raija Rapo

Mitä nivelessä tapahtuu, kun siihen tulee nivelrikko? Mitkä ovat riskitekijöitä ja voiko nivelrikkoa ehkäistä tai sen etenemistä hidastaa? Elämää nivelrikon kanssa ja hoidon tavoitteet. Yhteistyössä Pohjois-Savon Nivelyhdistys. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto, osa 1: Info ja linnut
ti 8.12.2020 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Heli Laurinen, Juho-Pekka Hukkanen, Sirke Sormunen ja Kalle Ruokolainen

Miniluentosarjan ensimmäinen osa tutustuttaa osallistujat Kuopion kansallisen kaupunkipuistoon sekä esittelee sisäsaariston hurmaavaa ja moninaista linnustoa. Teemaluentosarjassa on neljä osaa. Samanaikainen etäluento ja videotallenne.

Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Hyvinvointia ja terveyttä -luentosarja, vuosi 2021

Kansantaiteilija Veikko Lavin laulut osana suomalaista sielunmaisemaa. Osa 2.
ti 19.1.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Marko Tolonen, Lavifani, opettaja

Lavin tarina jatkuu. Kuka oli Veikko Lavi miniluentosarja avaa hauskojen, tunteellisten ja herkkien tekstien kirjoittajan ja laulajan tarinaa. Tarina alkaa Veikon kotikaupungista Kotkasta ja se vie läpi Veikon vaiherikkaan elämän auttaen kuulijaa ymmärtämään laulujen takana olevia tekstejä. Kuten Veikko itse sanoi: ”melodia on vain kuljetusalusta tarinalle”. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Nikotiiniriippuvuus – elimistön, mielen ja sosiaalisten suhteiden tanssi
ti 26.1.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Tarja Kristiina Ikonen, toiminnanjohtaja

Nikotiiniriippuvuus ja sen katkaisemisen tukena 28 päivää ilman -toiminta. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ry ja Kuopion Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Luonto arjen hyvinvointi­ympäristönä
ti 2.2.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Kati Vähäsarja, Kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö, Kuopion kaupunki

Säännöllinen luonnossa liikkuminen lisää monin tavoin elämänlaatuamme. Lähiluonnon merkitys korostuu, kun puhutaan luonnon tuottamista terveysvaikutuksista. Elämänkaaren eri vaiheissa ja muuttuvissa elämäntilanteissa luonto voi olla sitkeimpiä, arkea kannattelevia ystäviämme – vaikka sitä emme aina itse hoksaakaan. Luento tarjoaa eväitä ja innostusta Kuopion ja Pohjois-Savon luontoon lähtemiselle sekä tutkimustietoutta luonnon hyvinvointia lisäävistä vaikutusmekanismeista. Luennolla myös jaetaan ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Lempeä linssi – Valokuvaus tienä läsnäoloon
To 11.2.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Juha Tanska, teologian tohtori

Valokuvaus läsnäolon ja meditatiivisen katselemisen välineenä. Miten havainnoida ympäristöä ja omaa sisintä kännykän kameran avulla? Mitä hiljaisuudessa otetut kuvat kertovat minulle itsestäni ja toisesta? Millainen olisi kiitollisuuspäiväkirja valokuvaten? Miten katsoisin itseäni lempeän linssin läpi? Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto, osa 2: Saaristo
ti 16.2.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Mikael Halme, inventoija ja Seppo Jauhiainen, kaupunginmetsänhoitaja

Miniluentosarjan toinen osa esittelee Etelä-Kallaveden kaunista saaristoa ja sen moninaista palveluverkostoa tulevaisuudennäkymineen. Teemaluentosarjassa on neljä osaa. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Hengitysterveys / Sisäilman kemiallisiin epäpuhtauksiin vaikuttavia tekijöitä
ti 23.2.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Yliopistonlehtori Marko Hyttinen, Itä-Suomen yliopisto

Rakennuksen tiiviys, ilmanvaihto ja paine-ero ulkoilmaan nähden vaikuttavat epäpuhtauksien kulkeutumiseen vaipan läpi sisäilmaan. Luennolla esitellään äskettäin päättyneen tutkimushankkeen tuloksia, jossa selvitettiin mm. haihtuvien orgaanisten yhdisteiden, karbonyylien ja hiukkasmaisten epäpuhtauksien pitoisuuksia ja laatua sekä niihin vaikuttavia tekijöitä erilaisten rakennusten sisäilmassa. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ry ja Kuopion Seudun Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Lapsen mikrobialtistumisen yhteys astman kehitykseen
ti 2.3.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Heidi Hyytiäinen, FM, tutkija THL

Luennolla uppoudutaan viimeisimpään tutkimustietoon elinympäristön hyödyllisten sekä haitallisten mikrobien ja astman välisestä yhteydestä. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry ja Kuopion Seudun hengitysyhdistys ry sekä Kuopion Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Syöpään sairastumisen kriisi ja siitä toipuminen
ti 16.3.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
FM, psykoterapeutti Tuula Heiskanen

Luennolla käsitellään vakavan sairastumisen aiheuttamaa kriisiä ja siitä selviytymistä. Vakava sairastuminen yllättää, elämän tasapaino järkkyy ja se koskettaa sairastuneen lisäksi myös lähipiiriä. Yhteistyössä Pohjois-Savon Syöpäyhdistys ry. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Pyhän Olavin retkeilyreitit
ti 23.3.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Harri Ahonen, tietokirjailija ja luontokuvaaja

Noin tuhat vuotta sitten viikinkikuningas Olav Haraldssonista (myöh. Pyhä Olavi) kulki viimeisen matkansa nykyisen Etelä-Suomen läpi noin vuonna 1030 Stiklestadin paikkakunnalle Norjaan. Siellä hän otti osaa paikkakunnan nimeä kantavaan taisteluun ja kuoli. Keskiajalla katolinen kirkko julisti hänet pyhimykseksi ja hänen muistolleen pystytettiin useita kivikirkkoja sekä yksi linna – Olavinlinna. Etelä-Suomen poikki on rakenteilla Pyhän Olavin nimeä kantava retkeilyreitistö. Se saa alkunsa Olavinlinnasta, mistä se kulkee kauniiden luontokohteiden ja mielenkiintoisten kulttuurihistoriallisten kohteiden poikki aina Saaristomerelle saakka. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto, osa 3: Puistot ja rakennukset
ti 13.4.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Matti Nikoskelainen, kaupunginpuutarhuri ja Aada Mustonen, suunnittelija

Miniluentosarjan kolmas osa vie kuulijat ruutukaava-alueen viehkeisiin puistoihin ja kertoo kaupungin kasvutarinaan liittyvistä rakennuksista. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Hyvää, halpaa ja terveellistä ruokaa
ti 20.4.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Mari Härkönen, ravitsemusterapeutti

Mitä pitäisi syödä, että pysyy terveenä? Onko terveellinen ruoka kallista? Luennolla käymme läpi terveyttä edistävän ja edullisen ruokavalion kulmakiviä. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ja Kuopion Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Nuorena sairastunut – Mikaelin tarina sepelvaltimosairaudesta
ti 4.5.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Mikael Hytönen, yrittäjä

Miten sydänsairaus vaikuttaa elämään kun siihen sairastuu nuorena? Mistä saa apua ja vertaistukea? Mikael kertoo oman selviytymistarinansa. Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ry ja Kuopion Hengityssäätiö. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto, osa 4: Pinnanalainen maailma
ti 11.5.2021 klo 18.30–20.00
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Marko Ahola, Tino Hovinen ja Tytti Räikkönen-Partanen

Kuopion kansallista kaupunkipuistoa esittelevän luentosarjan viimeinen osa. Luennolla havainnollistetaan kansallisen kaupunkipuiston saariston vedenalaisia pohjamuotoja ja kerrotaan kalalajistosta sekä vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivät luento- ja keskustelusarja 2020

Senioriaamupäivä: Tekoäly tänään ja huomenna
to 1.10.2020 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Ari-Pekka Väisänen

Tekoäly vaikuttaa ja auttaa elämäämme jo päivittäin, mutta mitä tekoäly todellisuudessa on? Milloin siitä on hyötyä, entä millaisia uhkia ja riskejä se tuo tullessaan? Opitaan perusteita tekoälystä ja sen erilaisista sovelluksista. Keskustellaan myös sen hyvistä ja huonoista puolista. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivä: Oodi miehille
to 5.11.2020 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Petra Lisitsin-Mantere

Lauluja miehistä ja miesten elämästä yhdessä laulaen ja soittaen. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivä: Aivotoiminnat ja ikääntyminen
to 3.12.2020 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Raimo Sulkava, professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri

Luennolla annetaan tietoa siitä, miten aivotoiminnat pidetään kunnossa ikääntyessä ja miten muistisairauksia ehkäistään ja hoidetaan. Yhteistyössä Pohjois-Savon Muisti ry. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivät luento- ja keskustelusarja, vuosi 2021

Senioriaamupäivä: Hyvän mielen eväät
to 14.1.2021 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Paula Noronen, sosiaalipsykologi ja suunnittelija Ikäinstituutti

Luennolla perehdytään mielen hyvinvoinnin teemoihin positiivisen psykologian viitekehyksessä. Lähestytään ikääntymistä ja arkea ratkaisukeskeisestä näkökulmasta ja kehitetään omia mielen hyvinvoinnin edistämisen taitoja. Puhutaan vahvuuksista, mielen kimmoisuudesta ja myönteisistä tunteista sekä keskustellaan käytännön harjoituksista ja tavoista, joilla omaa hyvinvointia voi tukea. Samanaikainen etäluento. Ei videotallennetta. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivä: Miten pärjätä kotona 72 tuntia häiriötilanteen sattuessa?
to 4.2.2021 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Pohjois-Savon Pelastusalan Liiton kouluttaja

Koulutuksessa opitaan tuntemaan varautumisen perusteet ja varautumaan erilaisiin häiriötilanteisiin, esimerkiksi pitkittyneisiin sähkö- tai vesikatkoksiin. Lisäksi opitaan, miten toimitaan häiriötilanteen sattuessa. Yhteistyössä Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto Ry. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivä: Kanteletta ja kalevalaisia naishahmoja
to 4.3.2021 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Pirjo Rahunen, FM, Petra Lisitsin-Mantere

Kalevalaisen kanteleen säveliä ja vahvoja, rohkeita naishahmoja moderniin aikaan tuoden. Kalevalaisia runolauluja laulamassa ja laulattamassa Petra Lisitsin-Mantere. Ei etäluentoa. Videotallenne.

Senioriaamupäivä: Sota kaupungissa – siviilien kohtaloita kriisiaikoina
to 8.4.2021 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Sirpa Kähkönen, kirjailija

Luennoitsija kertoo tuotannostaan ja siitä, miten sodat ja kriisit ovat vaikuttaneet suomalaisten sukujen psykohistoriaan. Kähkönen on kuvannut arjen historiaa ja siviilien kokemusta sota- ja kriisiajoista sekä tietoteoksissa että historiallisissa romaaneissa. Kähkönen on ollut kolme kertaa Finlandia-palkintoehdokkaana ja kerran Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.

Senioriaamupäivä: Oodi naisille
to 6.5.2021 klo 10.00–11.30
Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio
Petra Lisitsin-Mantere

Lauluja ja tarinoita naisista ja naisten elämästä yhdessä laulaen ja soittaen. Samanaikainen etäluento ja videotallenne. Vain etäryhmät ilmoittautuvat.