Kuopion liikennepuiston valmistuminen viivästyy. Alun perin syyskuuksi kaavaillut avajaiset siirtyvät ensi kevääseen, arviolta toukokuuhun 2020.

Liikennepuisto sijaitsee Niiralan kaupunginosassa Upponallen leikkipuiston ja Kuopion kaupunginteatterin läheisyydessä.

– Alue on ollut haastava ympäristö työskennellä, koska kaikki tehdään minikoossa, sanoo liikunnanohjaaja
Hanne-Mari Leskinen.

Valmistuessaan puisto tulee olemaan viihtyisä kokonaisuus, joka tulee täydentämään Valkeisenlammen ja Valkeisenpuiston virkistysaluetta. Peruskorjauksen lisäksi puistoon rakennetaan myös paljon uutta. Liikennepuistosta löytyvät jatkossa jo tutuksi tulleiden kiertoliittymien, ajoradan kavennuksien sekä yksi- ja kaksisuuntaisten katujen lisäksi liikenneympyrä, sekä katu- ja liikennevalot.

– Lisäksi puistoon saadaan uudet polkuautot ja uusi kontti niitä varten, Leskinen kertoo.

– Sinne tulevat myös pieni leikkipaikka ja pieni katoksellinen katsomo, johon sopii 15–25 henkeä yleisön koosta riippuen, täydentää Kuopion kaupungin suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen.

Liikennepuiston muraali on jo valmis.

Uudistettu puisto maisemoidaan lasten ja nuorten toteuttamalla taiteella. Kuopion kaupungin, arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun, Urbaani ry:n sekä Snellmanin ja Hatsalan koulujen yhteisen taideprojektin tuottama muraali on jo nähtävillä puistossa. Lisäksi oppilaat ovat nimenneet puistoon seitsemän katua ja suunnitelleet sen logon.

– Nimeämisten myötä Kuopioon on saatu ensimmäinen esplanadi, Hiiriesplanadi. Petosen Pyörönkaari on toki rakenteeltaan kuin esplanadi, mutta se ei ole virallisesti sellainen, Nieminen toteaa.

Maisemointityö jatkuu edelleen. Ensi keväänä ympäristöä täydennetään liikenneympyrän keskelle sijoitettavalla, lasten ja nuorten ideoimalla ja toteuttamalla ympäristötaideteoksella.

– Teoksen teemana on kierrätys. Yhtenä ideana on ollut kerätä pehmonalleja, jotka betonoidaan puiston keskelle. Suunnitelmien mukaan nalleteos on valmis syksyllä 2020, Nieminen sanoo.

Teksti: Maiju Korhonen
Kuva: Jaana Hiltunen