Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen

39 alakoulua ja 10 vanhempainiltaa. Satoja kilometrejä tuulta, vettä ja auringon paistetta. Matka menee mukavasti Red Hot Chili Peppersiä kuunnellen.

Jukka-Tapio Keränen alias taikuri Alfrendo ajaa päivässä noin 100 kilometriä ja nauttii siitä.

– Pyöräilyn jälkeen veri kiertää ja keho on täynnä virtaa. Ensimmäisellä viikolla mittariin kertyi 456 kilometriä, Keränen sanoo.

Taikuri ajaa kaupungin Vilkku-sähköpyörällä, vaikka alussa hän harkitsikin perinteistä polkupyörää. Syksyn aikana matkaa on taitettu sähköominaisuudesta huolimatta välillä myös perinteisesti, kun pyörän akku on loppunut.

– Kerran Karttulasta palatessani minulla oli kumpparit täynnä vettä, peräkärryn rengas oli puhki ja pyörästä loppui sähkö neljä kilometriä ennen Kuopiota. Tästä huolimatta kaupunkiin tultiin hymyssä suin pippuribändin voimin.

Alfrendo goes Eko -Taikakiertue on osa Viisaat arjen matkat -hanketta, jonka tarkoituksena on edistää ilmastoystävällistä liikkumista. Keränen suosittelee, että mikäli lapsi tuodaan autolla kouluun, niin vanhemmat saattaisivat hänet perille jalkaisin.

– Saattoliikenne aiheuttaa vaaratilanteita koulujen pihoilla. Olisi hyvä, jos auto jätettäisiin vähän kauemmas. Samalla lapset saisivat pienen happihyppelyn, kun he kävelisivät kouluun, Keränen tuumaa.

Taikurin lisäksi myös muut kaupunkilaiset ovat ottaneet Vilkku-fillarit erittäin hyvin vastaan. Jopa niin hyvin, että se on yllättänyt Viisaan liikkumisen hankkeen projektipäällikkö Jouni Huhtisen.

– Pyörien käyttöaste on keskimäärin 6-7 käyttökertaa päivässä pyörää kohti. Alkuperäinen arviomme oli puolet tästä, Huhtinen sanoo.

Vilkku-fillareita on Kuopiossa ollut kesän aikana liikenteessä kaikkiaan 150, jotka on jaettu 26 pyöräaseman kesken. Vaikka pyörät ovat olleet aktiivisessa käytössä Vapusta lähtien, kaikki ovat pysyneet tallella.

– Pyöriä valvotaan tarkasti. Saamme heti hälytyksen, mikäli pyörä yritetään viedä kaupungin alueen ulkopuolelle tai siihen kohdistuu ilkivaltaa.

Fillarikausi päättyy lokakuun loppuun. Ensi kaudelle suunnitellaan yritysyhteistyötä, missä yritys saisi pyörästä tilaa omille mainoksilleen.

– Samalla pyörien määrä kasvaisi, mikä tulisi tarpeeseen, sillä niiden käyttö on ollut suurta vielä syyskuussakin etenkin opiskelijoiden keskuudessa, Huhtinen sanoo.

Kaupunkipyorat.kuopio.fi -sivustolta voi tarkistaa reaaliaikaisen Vilkku-fillaritilanteen pyöräasemilla.

Kuvat:
– Taikuri Alfrendo kävi hauskuuttamassa Pyörön alakoulun oppilaita. – Arjen viisas matka on sellainen, joka tehdään pyörällä, kävellen tai rullaluistellen, sanoo taikuri Alfrendo.

– Vilkku-fillarien käyttöaste on ylittänyt ennakko-odotukset.