Teksti: Maiju Korhonen // Kuvat: BusinessKuopio

Syksyn 2019 aikana Kuopion alueen kansainvälistymistoimenpiteet suunnattiin kohti Pohjoismaiden markkinoita. Matkat olivat onnistuneita ja ne toivat uusia yhteistyökumppaneita alueen yrityksille.

Syyskuussa Ruotsin Malmössä pidetyille lääketieteen ja terveydenhoidon Nordic Life Science Days -messuille lähdettiin seitsemän yrityksen voimin. Matkalla mukana olivat Charles River Laboratories Finland, Itä-Suomen yliopiston AIV-instituutin In Vivo-keskus, Kansallinen Neurokeskus, Saparo Translational Research, Medfiles, Kasve ja KuopioHealth-osuuskunta.

– Meillä oli yhteisständi ”Health Comes From Finland” Turun, Tampereen ja Helsingin kaupunkien kanssa.

Tapahtumassa oli hyviä kohtaamisia ja sieltä löytyi todella mielenkiintoisia liidejä, sanoo BusinessKuopion Invest in projektipäällikkö Mikko Juuti.

Matka oli erittäin onnistunut, ja positiivisen palautteen ohessa toivottiin, että myös jatkossa tehtäisiin samanlaisia yhteismatkoja maailmalle.

– Messuilta jäi käteen iso kasa potentiaalisia asiakkaita, joiden kanssa keskustelut ja kumppanuudet tulevat varmasti jatkumaan tulevaisuudessa.

Lokakuinen ystävyyskaupunkivierailu Pohjois-Norjan Bodø:hön sisälsi puolestaan viisi yritysvierailua paikallisiin yrityksiin. Norjan puolella matkalaisia odotti yhteyshenkilö, joka piti huolen siitä, että tapaamiset kohdentuivat sellaisiin yrityksiin, joiden kanssa yhteistyö olisi todennäköistä.

– Tällä matkalla mukanamme olivat Kuopiosta 3D Talo ja Kuopio Health osuuskunta. Matka oli siitä mahtava, että yritysten edustajat pääsivät keskustelemaan suoraan bodølaisten yritysten kanssa. Ilmeni, että kysyntä ja tarjonta vastasivat erittäin hyvin toisiaan.

Yhdessä tekemällä enemmän

Juutin mukaan yrittäjät ovat tykänneet Kuopio Goes -konseptin alla olevista vienninedistämismatkoista.

– Matkat lisäävät yhteenkuuluvuutta ja näkyvyyttä. Yhdessä tekemällä saavutamme enemmän.

Marraskuussa järjestetään Kuopio Goes Slush -tapahtuma Helsingissä Slushia edeltävänä iltana. Tapahtumassa verkostoidutaan startup-yritysten kasvun ja liiketoiminnan kehittämisen merkeissä.

– Kuulemme asiaa muun muassa 5G-verkoista ja suomalaisten startup–yritysten mahdollisuuksista Iso-Britannian markkinoilla.

Kevättalvelle Kuopio Goes suunnittelee reissua Pietariin ja syyskuussa 2020 lennetään tutustumaan Kiinan markkinamahdollisuuksiin Shanghai Pudongiin. Kiinan suhteita on rakennettu jo vuosia, sillä Kuopion kaupungin ja Shanghai Pudongin yhteistyö käynnistyi teknologiakeskusten yhteistyömahdollisuuksien selvittämisellä vuonna 2000, ja vuonna 2012 kaupungit solmivat ystävyyskaupunkisopimuksen. Edellisen kerran Shanghaissa käytiin vuonna 2017.

– Kaikki Kuopio Goes -toiminnot tähtäävät kestäviin asiakaskumppanuuksiin, joiden kautta pääsemme avaamaan uusia markkina-alueita alueen yrityksille, Juuti toteaa.

Kuopio goes Slush

Aika: 20.11. klo 18–21
Paikka: Maria 01 startup-keskus,
Osoite: Lapinlahdenkatu 16, 00180 Helsinki
Tapahtuman yhteistyökumppanit: Kiho, Nokia, the Shortcut, Taustamarkkinat-BGMT ja British Embassy Helsinki