Kuopiossa kulttuuri on osa hyvinvoinnin edistämistä ja kaupungin elinvoiman lisäämistä. Nämä ovat kuntalain mukaisia perustehtäviä, joiden strateginen merkitys Kuopiossa on ymmärretty laajasti. Kulttuuri ei ole näissä yksin asialla vaan yhdessä muiden kaupungin palveluiden, yksityisten palveluiden ja järjestötyön kanssa.

Kulttuuri, liikunta ja kansalaistoiminta ovat palveluina koottu samaan kokonaisuuteen. Näin halutaan välttää perinteistä vastakkainasettelua kulttuurin ja liikunnan välillä sekä madaltaa kynnystä osallistua palveluihin ja niiden kehittämiseen.

Kuopion kulttuurielämälle on ollut tyypillistä vahvat kulttuurilaitokset. Näillä on nähty olevan merkittävä rooli kaupungin vetovoiman lisäämisessä. Ne sijaitsevat kätevästi säteittäin kävelymatkan päässä torista, mualiman navasta.

Kuopion kirjastolaitos ja museokeskus ovat saaneet myös valtakunnallisen tehtävän alueellisina vastuuorganisaatioina. Samoin Kuopio on saanut kulttuurin alueellisen kehittämistehtävän. Tällä korostetaan kulttuurilaitosten vastuuta Itä-Suomen kulttuurielämästä yli kaupungin rajojen.

Merkittävillä investoinneilla kaupunki on saanut kuluneella vuosikymmenellä uudistetun teatterin, rakennusteknisesti uudistetun musiikkikeskuksen sekä pian avattavan uuden upean Kantin. Kantti on Kuopion museo peruskorjattuna, laajennettuna ja yhdistettynä pääkirjastoon. Tästä kokonaisuudesta – tiedon ja tarinoiden korttelista – odotamme yhtä kaupunkilaisten kohtaamispaikkaa miljoonan vuosittaisen kävijän tavoitteella.

Kuopion Musiikkikeskuksessa on koko Itä-Suomen paras konserttisali, yksi maan parhaista. Musiikkikeskus, jossa toimivat orkesterin lisäksi musiikinalan oppilaitokset, on yksi maan tunnetuimmista ja tehokkaimmin toimivista kulttuurikeskuksista. Uuden taidelukio Lumitin kanssa alue muodostaa kansallisesti merkittävän taidekampuksen ja upean kokonaisuuden kulttuuritapahtumille.

Kuopion kaupunginteatteri avattiin uudistettuna 2014. Teatteritalo on myös kulttuurikeskus, jossa esittävien taiteiden lisäksi on toimintaedellytykset tapahtumille. Teatteri on myös Minimin ja Kuopion Sirkuksen estradi. Kaupunginteatteri on koko Itä-Suomen suurin ja kahdeksanneksi suurin suomenkielinen draamateatteri koko maassa. Suomen vanhimpiin tapahtumiin kuuluvan kansainvälisen tanssifestivaalin, Kuopio tanssii ja soin, laadukkaat esitykset pääsevät oikeuksiinsa Musiikkikeskuksen ja teatterin tiloissa.

Taidelaitosten lisäksi on tärkeää, että kulttuuri jalkautuu ihmisten pariin. Erilaiset kulttuuritapahtumat eri puolilla kaupunkia lisäävät asukkaiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Kansainvälisestikin merkittävä on nykytaiteen Anti-festivaali, joka jalkautuu joka syksy asukkaiden pariin yllättävissä paikoissa. Tämän vuoden teemana on ruokakulttuuri, sillä Kuopio sai kunnian liittyä Euroopan gastronomiseksi alueeksi ensimmäisenä Suomessa.

Hyvinvoinnin edistämisessä keskeisenä tavoitteena on saada ihmiset harrastamaan hyvinvointinsa kannalta hyödyllisiä asioita, lukemista, kirjoittamista, taiteiden kokemista yleisönä ja lisäksi omana harrastuksena. Hyvää Maria Jotunin syntymän juhlavuotta. Käykää teatterissa katsomassa klassikkonäytelmä Kultainen vasikka, tulette tykkäämään!

Pekka Vähäkangas
Apulaiskaupunginjohtaja

Kuva: Wille Markkanen