Lisätty todellisuus osana historiallista tutustumismatkaa nostaa museokokemuksen uudelle tasolle. Nyt pääset tutustumaan uuden tekniikan avulla kahteen kierrokseen, joilla matkustetaan hetkeksi 1800-luvun Kuopioon.

Minna Canth AR-kierrokseen sisältyy kahdeksan herätekuvaa, jotka sijaitsevat Kuopion korttelimuseolla (1), Kanttilassa (2), Puijolla (1), taidelukio Lumitissa (2), Rouvasväen yhdistyksen Piispantalolla (1) ja Minna Canthin puistossa (1). Kierros on valmis joulukuussa 2019, ja sen voi kiertää vapaasti valittavassa järjestyksessä. Yksi vaihtoehto on aloittaa Korttelimuseolta ja edetä sieltä Kanttilaan, Puijolle ja Lumitille.

– Kaikki kohteet liittyvät Canthin elämän vaiheisiin. Herätekuvissa on kohteesta riippuen erilaisia teemoja. Sieltä saattaa löytyä Canthin kuvia, lainauksia tai vaikkapa tarina siitä, miten kyseinen paikka liittyy hänen elämäänsä, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelymestari Heta Pekkarinen.

Canthin kierroksen herätekuvat sijaitsevat ulkona aina jonkin rakennuksen seinässä. Koska kierros on toteutettu varsinaisen museoalueen ulkopuolella, jokainen kävijä käyttää omia laitteitaan, kuten älypuhelinta tai tablettia. Etenkin talvipakkasella laitteet ja sormet saattavat olla kovilla, ellei niitä ole suojattu asianmukaisesti. Sovelluksen lataamiseen tarvitaan mobiiliverkkoyhteyttä.

– Jotta tarina muuttuu eläväksi, laitteeseen asennetaan Play-kaupasta ladattava Salmi AR -sovellus. Kierroksen materiaalit ladataan sovelluksen kautta. Sekä sovelluksen käyttöliittymän, että materiaalipaketin voi asentaa suomeksi tai englanniksi. Mediapaketin latauksen jälkeen sovellus toimii ilman verkkoyhteyttä.

Toinen AR-kierros, Suutarin kengissä, sijoittuu puolestaan suutarin tuvan sisätiloihin. Lokakuussa avattu kierros koostuu seitsemästä herätekuvasta, joissa kerrotaan muun muassa lapikkaan valmistuksesta, kenkien huollosta, suomalaisten kahvin juonnista ja suutarin ammatista. Tällä kierroksella on mahdollista käyttää myös Korttelimuseosta lainattavaa tablettia.

– Suutarin kengissä AR-kierros on Canthin kierrosta vuorovaikutteisempi, ja se on ladattavissa myös venäjänkielisenä. Se sisältää esimerkiksi pelin, jossa kävijä pääsee kokeilemaan omia suutarointitaitojaan. Lisäksi kierroksella pääsee kurkistamaan virtuaalisesti museon seinältä tutun Nikolai II:n taulun taakse, Pekkarinen kertoo.

Minna Canth AR-kierroksen ovat toteuttaneet yhteistyössä Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Kuopion kaupungin markkinointi, Lumitin yhteiskoulun opiskelijat, Kansalaisten aktivointiyksikkö, Kuopion kaupunginteatteri ja Kuopion Rouvasväen yhdistys.

Suutarin kengissä AR-kierros on Kuopion kulttuurihistoriallisen museon käsialaa, ja se on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustuksen.

Lisättyä todellisuutta hyödyntävän sovelluksen on toteuttanut kuopiolainen ohjelmistokehittäjä Hurja Solutions Oy.

Testikävijän kokemuksia AR-kierroksista

Salmi AR -sovellus löytyi Play-kaupasta helposti, ja se latautui puhelimeeni melko nopeasti. Käytössäni ollut Android-käyttöjärjestelmällä toimiva, nelisen vuotta vanha Honor 7 Lite jaksoi pyörittää hyvin myös Minna Canthin kierrokseen tarvittavaa mediapakettia. Suurimman haasteen Kuopion korttelimuseon seinässä olevan herätekuvan tarkastelun kanssa tuotti liikenteen melu, joka peitti puhelimen kaiuttimista tulevan Canthin äänen alleen. Kuulokkeiden käyttäminen olisi saattanut auttaa tähän ongelmaan.

Lisätty todellisuus nostaa museokokemuksen uudelle tasolle.

Toinen kierros, Suutarin kengissä, osoittautui sen sijaan Honorille liian raskaaksi eikä mediapaketin latausta saatu suoritettua loppuun asti. Korttelimuseon tabletilla kierros toimi pääsääntöisesti hyvin. Laite kannattaa asettaa suorassa kulmassa kohti herätekuvaa siten, että se pysyy mahdollisimman vakaana. Mitä uudempi laite, sen paremmin se tukee lisätyn todellisuuden sisällön esittämistä.

Lisätty todellisuus nostaa museokäynnin uudelle tasolle. Se tuo museokävijälle tilaisuuden tutustua museon esineisiin tavalla, joka perinteisellä opastuskierroksella olisi haasteellista toteuttaa. Museo-objektit ovat ikään kuin käsin kosketeltavissa digitaalisesti. Laitteen näytöllä objektia voi skannata lähemmäksi ja sitä voi tutkia eri puolilta. Kierrosten toteutukset eroavat toisistaan siinä, että Minna Canthin kierroksella sisältö on yksinomaan katseltavaa, kun taas Suutarin kengissä -kierros tarjoaa kävijälle vuorovaikutteisemman kokemuksen esimerkiksi suutarointipelin muodossa.

Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen