Julius Caesar oli kunnianhimoinen poliitikko, armoton sotapäällikkö, lainsäätäjä ja kaupunkisuunnittelija. Kuopion museon näyttely vie mukanaan muinaiseen Roomaan. 

Antiikin ajan Rooma ja sen kenties tunnetuin henkilö Julius Caesar ovat varmasti kaikille tuttuja koulun historian tunneilta, elokuvista, kirjoista, sarjakuvista ja TV-sarjoista. Nyt Julius Caesarin elämään, saavutuksiin ja tekoihin pääsee tutustumaan myös Kuopion museon uudessa Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen -näyttelyssä. 

Näyttely piirtää muotokuvan Rooman historian suuresta legendasta. Julius Caesar oli kunnianhimoinen roomalainen poliitikko, ovela strategi, taitava puhuja ja armoton sotapäällikkö, mutta myös kaupunkisuunnittelija, lainsäätäjä ja kirjoittaja. Caesarin ennennäkemätön valta Rooman valtakunnassa, elämä ja lopulta salamurha muutti historian kulkua. 

– Caesarin salamurha on edelleen yksi kiinnostavimpia historiallisia jännitystarinoita, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Heta Pekkarinen

Pekkarinen kertoo näyttelyn huikean kokonaisuuden sisältävän alkuperäisesineistöä Italiasta ja Saksasta, sekä aikakauden esineistöä Suomesta. Näyttely on siinä mielessä ennennäkemätön, että aiemmin tällaista määrää alkuperäisesineistöä ei ole nähty näillä leveysasteilla. 

– Kokonaisuus on erittäin laadukkaasti toteutettu niin sisällön, visualisuuden kuin elämyksellisyyden osalta. Äänimaailma ja kerronta tempaavat mukaansa, kun tarina tiivistyy kohti Caesarin salamurhaa, Pekkarinen kuvailee. 

Pekkarinen kertoo näyttelyn sopivan kaikille ikärajasuositus 8 vuotta huomioiden. Näyttelyyn voi tutustua myös erilaisin tavoin, esimerkiksi toiminnallinen Diktaattorin murha -museomysteeri vie mukanaan näyttelyn teemoihin hieman kevyemmällä otteella. 

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan myös roomalaisajan Suomeen sekä Rooman valtakunnan jälkivaikutuksiin. Vaikka Suomi sijaitsi kaukana Rooman valtakunnasta, välittivät kontaktit Skandinaviaan ja Saksan ja Ranskan alueen provinsseihin meillekin roomalaista esineistöä. 

Näyttelyn oheen on tuotettu myös mittava tapahtumakokonaisuus. Rooman historiaa käsittelevällä luentosarjalla laajennetaan näyttelyn teemoja. Näyttelyyn järjestetään myös opastuksia. Näyttelyyn ja aikakauteen voi siis palata yhä uudestaan eri tavoin – näyttelyopastusten, luentojen tai museomysteerin kautta. 

Nykytaidetta ja yhteistyötoimintaa Kuopion taidemuseossa 

Erityisesti nykytaiteesta kiinnostuneita puhutteleva näyttely Ars Libera – Dialogi on esillä Kuopion taidemuseossa 8.1.2023 asti. Näyttelyn teoksiin voi syventyä myös yksi kerrallaan keskiviikkoisin kello 13 pidettävillä taidevarteilla. Sunnuntaisin klo 14 alkavilla opastuksilla tutustutaan näyttelyyn kokonaisvaltaisemmin. 

Kuopion taidemuseon käynnistämä galleriatoiminta Ars Liberan (Kuopion kuvataiteilijat ry) kanssa monipuolistaa taiteen tarjontaa Kuopiossa. GalleriA:n näyttelyihin voivat hakea ammattitaiteilijat, joilla on kytkös Pohjois-Savoon. Yhteistyönä toteutettu galleria on pääsymaksuton katsojille ja taiteilijoille. 

Teksti Oodia / Topias Tölli 
Kuva: Reetta Tiainen/ KUHMU