Lila Watanabe on Japanissa syntynyt viulisti, joka työskenteli pitkään Yhdysvalloissa ja maailmalla ennen muuttoaan Chicagosta Kuopioon vuonna 2016. Hän toimii Kuopion kaupunginorkesterin konserttimestarina. 

Kuopiossa Watanabea ihastuttavat monipuoliset puitteet kulttuuritapahtumille, aina erilaisista konserttisaleista luonnonläheiseen Peräniemen Kasinoon sekä sataman ja torin ulkoilma­lavoihin. Hän on huomannut myös kaupungin monipuoliset mahdollisuudet musiikinopiskeluun. 

– Tuntuu siltä, että jokainen kuopiolainen soittaa jotakin instrumenttia. Harjoittelussa omaksutut kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat hyvä pohja elämälle, viulisti sanoo. 

Watanabe kuvailee orkesterimuusikon työtä arkeologiaksi, jossa rakennetaan musiikin pitkää historiaa pala palalta yleisön näkyviin. 

– Työssäni nautin eniten siitä, että saan tarjota monipuolista musiikkia ja viihdettä yleisölle Kuopiosta ja kauempaa. Saan suurta iloa, kun ihmiset kadulla tai yleisessä saunassa tunnistavat minut ja kertovat nauttineensa konserteista.

Jotakin maailmalta Watanabe Kuopioonkin kaipaisi.  

– Japanissa klassisella musiikilla ja orkestereilla on mielettömät faniyleisöt siinä missä pop- tai rock-artisteillakin. Fanien innostus on lähes epätodellista. Olisi hauskaa nähdä enemmän villejä faneja myös täällä. 

Konserttien ei tosin tarvitse olla vain klassisen musiikin rakastajille. 

– Voi olla katsojalle mielenkiintoista vain tarkkailla ammattimuusikoiden työtä, tai meditoida musiikin soidessa. Haluaisin jokaisen kokeilevan edes kerran, millaista orkesterikonsertissa on.