Teksti: Raija Korhonen, Kuva: Eija Vähälän kotialbumi

Kuopion strategiassa tavoitteena on Hyvän elämän pääkaupunki, joka luo terveyttä, elinvoimaa ja arjen rikkautta. Tässä työssä KuPS-perhe on mukana. KuPS ry:n puheenjohtaja, opetusneuvos Eija Vähälän mukaan Kuopion Palloseuran tavoitteena on iloinen, hyvinvoiva, liikunnallinen ja yhteistyökykyinen lapsi ja nuori.

– Elämänmittainen tarina on jalkapalloilijoiden oma juttu. Samalla se kohdistuu ympäröivään yhteiskuntaan hyvinvointina ja terveytenä. Nykyisten tutkimusten mukaan liikuntataitojen oppiminen on havaitsemisen, ongelmaratkaisun ja toiminnan muodostama kokonaisuus, jolloin kaikkia kolmea osa-aluetta kehittämällä saadaan parempia oppimistuloksia koulussa, Vähälä kertoo.

Eija Vähälä on toiminut Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) delegaattina 12 vuotta. Delegaattina Vähälä on ollut niin EM- ja MM-karsinnoissa kuin mestareiden liigassa pelitapahtuman korkein virkamies ja saanut nähdä erityisesti naisten jalkapallon ylimmän tason laadun voimakkaan nousun.

Vähälä valittiin uudestaan puheenjohtajaksi vuonna 2018, kun naisten edustusjoukkueen siirtyminen KuPSiin oli juuri tapahtunut.

– Aloitimme Pallokissojen kanssa neuvottelut tyttöjen siirtymisestä kelta-mustiin väreihin. Tytöt ovat virallisesti olleet kupsilaisia syksystä 2020 alkaen, Vähälä kertoo.

KuPSin tavoitteena on, että liikunta on tytöille ja pojille mukavaa ja iloista.

– Jalkapallon kalkkiviivat ovat pelikentän rajoja. Muita rajoja jalkapallo ei tunnekaan. Lajin pelikenttä on maailmanlaajuinen, Vähälä toteaa.