Näyttely on synteesi kolmen kuopiolaisen kuvataiteilijan tuotannosta. Taiteilijoiden ilmaisutyylit ja taiteen tekemisen tavat ovat persoonallisia ja vahvoja. Näyttelyssä he antautuvat rohkeasti vuoropuheluun. Yhteen hiileen -näyttely tarjoaa kokonaisvaltaisen kokemuksen, mutta samalla mahdollisuuden tutustua keskenään hyvin erilaisiin taiteilijoihin.

Jouni Airaksinen (s. 1962) leikittelee viivalla ja luo illuusioita. Veistokset leijuvat kyseenalaistaen painovoiman ja levittäytyvät tilaan kuin alati kasvavat juurakot tai kaksiulotteiselta pinnalta karanneet viivapiirrokset. Isossa näyttelytilassa oikeuksiinsa pääsevät teokset hämmästyttävät ja häkellyttävät. Airaksisen taide sisältää usein viittauksia kirjallisuuteen, taiteen historiaan tai mytologiaan. Ne tarjoavat ajatusleikkejä ja niissä on tumman pohjavireen lisäksi iloa ja huumoria.

Antti Rönkä (s. 1973) on tarkka, analyyttinen ja pelkistävä taidemaalari. Hänen teoksensa eivät rönsyile, vaan pysyvät asiassa, jonka Rönkä on teoksilleen asettanut. Maalausten aiheina ovat yksittäiset sanat, geometriset muodot ja fysiikan kaavat. Röngän tyylille ominaisesti teokset noudattelevat säännönmukaisuutta myös muotonsa puolesta. Teokset ovat toteavia ja minimalistisia, mutta kaukana yksiselitteisyydestä. Ne kysyvät, mikä on totta ja mistä maailmassa on kyse.

Arto Väisänen (s. 1958) tunnetaan persoonallisena piirtäjänä ja viivankäyttäjänä, jonka ilmaisussa yhdistyy voimakkuus ja herkkyys. Piirustus on yksi kuvataiteen perustekniikoista, jonka eri nyanssit Väisänen hallitsee suvereenisti. Herkistä, ohuista viivoista rakentuvat teokset ovat kuin henkäyksiä. Niiden rinnalla syvän mustista rihmastoista täyttyvät teokset imevät itseensä kaiken valon ja vievät katsojan mielen maisemiin, jotka voi tulkita melankolisiksi, mutta myös levollisiksi.

Kuva: Vicente Serra

KUOPION TAIDEMUSEO

Kauppakatu 35 // 017 182 633 // www.kuopiontaidemuseo.fi // www.facebook.com/kuopiontaidemuseo
Avoinna ti–su klo 10–17. Seuraa tiedotusta nettisivuilta ja somesta!
Pääsymaksut 8/5 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Veikkaus-kortilla keskiviikkoisin vapaa pääsy.