Yli 80-vuotias elokuvateatteri on lähellä kuopiolaisten sydämiä. 

Kuopion kaupungin omistama Kino Kuvakukko on ainutlaatuinen elokuvateatteri, joka on avattu jo vuonna 1939. Elokuvateatteri on toiminut käytännössä lähes yhtäjaksoisesti, ja tälläkin hetkellä siellä järjestään näytöksiä joka päivä kesätaukoa lukuun ottamatta. 

– Kino Kuvakukko on monelle tärkeä paikka. Toimimme monien elokuvafestareiden ja -kerhojen areenana. Esimerkiksi ylioppilaskunta vetää kaikille avointa Hyvät Kuvat -kerhoa ja eläkeläisille on Hopeatähti-kerho, kuvailee Kino Kuvakukon elokuvatoiminnan ohjaaja Paul Staufenbiel

Elokuvateatteri kuuluu European Cinemas -verkostoon, joka kattaa 44 maata, noin 750 kaupunkia ja yli 1 200 elokuvateatteria. Verkoston tavoitteena on tarjota laadukkaita elokuvia, jotka ovat muita kuin kotimaista ja pohjoisamerikkalaista tuotantoa. Ohjelmistossa on myös vaihtoehtoja kaupallisille tuotannoille, sillä ruutuaikaa saavat myös pienemmät laadukkaat valtavirrasta poikkeavat elokuvat. 

– Vuosittain Kuvakukossa järjestetään noin tuhat elokuvanäytöstä. Teatterin esityskalenterissa on tarjontaa niin päiväkoti-ikäisille, koululaisille, opiskelijoille, työssäkäyville kuin eläkeläisillekin, kertoo Staufenbiel. 

Elokuvaliput ostetaan elokuvateatterin aulasta ennen esityksen alkamista. Teatterilla on pieni kioski,  

josta saa ostetuiksi juotavaa ja naposteltavaa. Teatterissa järjestetään myös paljon erilaisia elokuvakerhoja ja tapahtumia, minkä lisäksi salia vuokrataan erilaisiin yksityistilaisuuksiin, kuten koulutus- ja luentotilaisuuksiin.  

– Kuopion kaupunki ylläpitää myös Kuvakukon sisarteatteria Kino Manttua Nilsiän Manttaalitalolla. Elokuvateatterissa esitetään paljon kotimaisia ensi-iltaelokuvia sekä isoimmat Hollywood-hitit. Lapsille on elokuvia leffaviikonloppuisin. Esityksiä on parittomina viikonloppuina noin 10 näytöksen verran, vinkkaa Staufenbiel. 

Teksti Oodia/Heta Jyrälä