Maaliskuun 2019 aikana Kuopion kaupunki tuki kitkakenkien hankintaa kotihoidon henkilöstölle 60 %:n osuudella ostosta kohti.

Kitkakenkien hyödyistä ei ole olemassa vielä virallista tilastotietoa, mutta hoivapalvelun työsuojeluvaltuutettu Kirsi Jouhkimo on havainnut, että kaatumistapauksia on ollut nyt vähemmän kuin vuosi sitten. Hän toteaa, että arviossa täytyy ottaa huomioon myös säiden vaikutus tapaturmien esiintyvyyteen.

– Kotihoidon työntekijöiden kaatumistapaturmat olivat melkoisen suuret viime vuoden osalta. Esimerkiksi rappukäytävät ovat hyvin liukkaita varsinkin, jos kengänpohjiin on jäänyt lunta.

Tarkempia tuloksia saadaan keväällä 2019, jolloin Kuopion kaupunki tarkastelee kitkakenkien tuomia hyötyjä lähemmin. Mikäli ensi keväänä saadaan selkeitä viitteitä kitkakenkien käyttämisen eduista, työntekijä voi alustavien suunnitelmien mukaan hankkia kitkakengät työnantajan tukemana viiden vuoden välein. Tällä hetkellä kotihoidon 400 työntekijästä 166 on ostanut kitkakengät kaupungin tuella. Jouhkimo suosittelee harkitsemaan investointia, sillä tämän hetkisen tiedon valossa ne parantavat kotihoidon henkilöstön työturvallisuutta.

– Investointi olisi työntekijälle myös siinä mielessä eduksi, että kitkakengät toimisivat samalla työkenkinä. Mutta emme tietenkään voi velvoittaa työntekijöitä ostamaan kitkakenkiä omavastuuosuuden vuoksi.

Työntekijöiden turvallisuutta muilla palvelualueilla taataan kenkien päälle puettavilla liukuesteillä, mutta kotihoidossa niiden käyttö on ongelmallista. Työntekijä saattaa joutua pukemaan ja riisumaan ne työpäivänsä aikana jopa yli 14 kertaa, sillä niitä ei sisätiloissa saa käyttää. Kitkakengillä voi puolestaan kävellä huoletta myös sisällä.

Teksti: Maiju Korhonen
Kuvat: Kirsi Jouhkimo