Olemme eläneet poikkeuksellista aikaa kohta vuoden, kun koronapandemia on saanut maailman monella tavalla sekaisin ja muuttanut elämäämme uuteen ”normaaliin”. Elämme tilanteessa, jossa on erilaisia rajoituksia ja suosituksia, ja meiltä odotetaan vastuullisuutta. Omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan tulee kuitenkin huolehtia rajoitukset huomioon ottaen.

Kaupungin hyvinvointipalvelut ovat kuntalaisten käytössä, jos vain tautitilanne sen mahdollistaa. Lisäksi luonto vesistöineen ja metsineen on meille hyvä terveyden ja hyvinvoinnin lähde, ja aina avoinna ympäri vuorokauden koko vuoden ajan. Koronapandemia loppuu aikanaan. On silti turha kuvitella, etteikö se jättäisi pysyviä jälkiä meihin ja toimintatapoihimme. Mutta me selviämme siitä.

Toivo paluusta normaaliin elää meissä kaikissa, ja on hienoa, että viimeisten kuukausien aikana useissa erilaisissa kyselyissä kuopiolaiset ovat olleet tyytyväisiä kaupunkiinsa ja sen tulevaisuudennäkymiin. Kuopion kehitys ja uudistuksille myönteinen ilmapiiri saivat kiitosta. Nähdään, että kaupunki panostaa ympäristöön ja ihmisten viihtyisyyteen, palveluiden laatuun ja mahdollisuuksiin yrittää. Yrittäjyyden kautta syntyy uusia työpaikkoja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta viedään taas valtakunnallisesti eteenpäin. Mikäli hallituksen lakiesitys etenee suunnitellusti, kuopiolaisten sote-palvelut järjestää Pohjois-Savon hyvinvointialue. Alueellisesti uudistusta viedään eteenpäin hyvässä hengessä POSOTE20 – hankkeissa, joissa Kuopio on aktiivisesti mukana.

Sote-uudistusta odottaessa kehitämme kuitenkin omia sote-palveluitamme jatkuvasti palvelemaan kuntalaisia entistä paremmin mm avovastaanotossa, perhekeskuksessa ja vanhuspalveluissa, jossa hyvänä esimerkkinä digi-palvelujen kehittäminen ja virtuaali-kotihoito.

Terveydenhuollon ja perusturvan palveluilta odotetaan yhä enemmän. Väestömme vanhenee, hoidon ja hoivan tarve kasvaa ja uusia hoitomuotoa kehitetään nopeasti. Olemme ylpeitä Ikäystävällinen Kuopio -ohjelmastamme.

Kuopion vanhuspalveluiden tavoite on pitää yllä asiakkaiden omaa toimintakykyä mahdollisimman pitkään. Aiheesta on kirjoitettu inhimillisesti tässä lehdessä. Koronatilanteen aikana ensiarvoisen tärkeää on ollut vanhuspalvelujen henkilöstön työpanos, kun riskiryhmään kuuluvista vanhuksista on pidetty hyvää huolta. Suuri kiitos siitä heille.

Jari Saarinen
Apulaiskaupunginjohtaja