Teksti: Marja Louni

Mediataitelija Charles Sandison (s.1969) herättää Kuopion museon uudisrakennuksen pää­portaikon eloon teoksellaan, joka yhdistää menneen nykypäivään, luotsaa katseen tulevaisuuteen ja avaa ovet mielikuvitukselle. Teos johdattaa kohti museon uutta isoa näyttelytilaa ja avaa aistit kohtaamaan näyttelysalin aarteet.

Skotlannissa syntyneellä taiteilijalla on visuaalinen suhde kieleen. Sanat eivät avaudu hänelle lukihäiriön vuoksi ja suomen kieli on haaste. Hänen uudessa teoksessaan sanat kieppuvat ja kaartelevat tanssien pitkin komeaa betoniseinää. Välillä ne asettuvat lepäämään ja heräävät taas liikkeeseen. Teos muuntaa museon luonnontieteiden ja kulttuurihistorian kokoelmat ja asiantuntijuuden käsitteel­liseksi mediataideteokseksi.

Teos on rahoitettu ns. prosenttitaideteoksena ja sen kustannukset ovat osa uudisrakennuksen ja Kuopion museon peruskorjauksen kustannuksia. Taiteen edistämiskeskus on myös osallistunut teoksen rahoittamiseen tukien kaupungin sitoutumista prosenttitaide­periaatteeseen. Taiken eritysasiantuntija Henri Terho näkee Charles Sandisonin mediataideteoksen hienona esimerkkinä siitä, miten taide liitetään osaksi rakennusta. ”Sandison on yksi 2000-luvun uran­uurtajista Suomessa – ja myöhemmin myös kansainvälisesti – siinä, miten mediataidetta pystytään esittämään rakennusten pinnoilla. Työskentelytapa sopii erityisen hyvin kulttuurilaitosten kiinteistöihin, sillä ne kykenevät välittömästi kommentoimaan myös rakennusten käyttötarkoituksia ja sisältöjä. Sandisonin teokset ovat puhuttelevalla tavalla nykytaiteen kannalta uudenlaisia, kiehtovia taideteoksia ja rakentavat julkisen taiteen tavoitteiden mukaisesti laadukasta ympäristöä.”