Taideteokset kertovat meille, miten taiteilijat ovat eri aikoina katsoneet ympäristöään, ihmisiä ja sisintään. Kuvaustavoissa vuorottelevat näköaistimukseen perustuva havainnointi ja elämyksellinen tunnekokemus. Myös kulloinkin vallinneet aatesuuntaukset ovat heijastuneet taiteelliseen ilmaisuun.

Tätä havainnollistaa Kuopion taidemuseon keväällä uusittu kokoelmanäyttely Taiteilijan katse museon 2. kerroksessa. Esillä on suomalaista taidetta 1800-luvulta nykypäivään teemoina luonto, kaupunkielämä, ihminen, klassikot, grafiikka ja nykytaide.

Luonto-osio kertoo, kuinka perinteisen romanttisen luontoelämyksen tai maiseman puhtaan havainnoinnin rinnalle on tullut nykytaiteilijoiden ympäristökriittinen kommentointi. Kaupunkielämä on tuonut taiteeseen tekniikan ja konekulttuurin ihailun, rakentamisen ja arkkitehtuurin sekä abstraktin muotokielen. Ihmisen kuvaaminen taiteessa on ajaton aihe. Henkilökuvat ilmaisevat taiteilijan herkkyyden nähdä mallien persoonallinen olemus ja erilaiset tunnetilat. Kokoelmien klassikot ovat muistona ajasta, jolloin nekin olivat nykytaidetta. Kuopion taidemuseon laajasta grafiikan kokoelmasta on esillä viime vuosisadan lopulta teoksia, joissa on aineksia maalauksista ja valokuvataiteesta. Nykytaiteen osiossa on esimerkkejä 1980-luvun uusekspressionismin ja maalaustaiteen nousukaudesta niin kotimaassa kuin ulkomailla.

 

KUOPION TAIDEMUSEO

Kauppakatu 35 // 017 182 633 // www.kuopiontaidemuseo.fi // www.facebook.com/kuopiontaidemuseo
Avoinna ti–su klo 10–17. Seuraa tiedotusta nettisivuilta ja somesta!
Pääsymaksut 8/5 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Veikkaus-kortilla keskiviikkoisin vapaa pääsy.