Kuopion kaupunginkirjaston ja museon yhdistävän kokonaisuuden, Tiedon ja tarinoiden korttelin, odotetaan avautuvan vuoden 2021 loppuun mennessä. Valmistuessaan sen toivotaan olevan kuntalaisten rento kohtaamispaikka. 

Ensimmäinen uudistettu kohde, kirjaston lasten ja nuorten tilat, valmistui 4.11. Marraskuun aikana avautuivat lisäksi yläkerran tilat, jossa ovat musiikkiosasto ja esiintymislava.

– Yläkerran jälkeen valmistuvat kirjaston alakerran lehtisalit, hiljainen lukutila ja tutkijoiden huoneet. Ne saadaan käyttöön syyskuussa 2020, jonka jälkeen valmistuvat myös museon ja kirjaston yhdistävä uudisrakennus ja museon peruskorjaus. Kaikki kirjaston ja museon tilat avautuvat yleisölle vuoden 2021 loppuun mennessä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen.

Kirjastossa suurimman uudistuksen remontin aikana kokee alakerta, jonka toiminnallinen ratkaisu tulee yhdistämään kirjaston ja museon yleisötilat. Nyt valmistunut lasten- ja nuortenpaikka on suunniteltu siten, että siitä on tulevaisuudessa helppo jatkaa uutta käytävää pitkin museon puolelle. Rakennusarkkitehti Pirkko Huotarin yhdessä pikkuväen kanssa suunnittelemat tilat on jaettu vyöhykkeisiin ikäryhmittäin, mistä jokaiselle löytyy jotakin.

– On nuorten tila peleineen ja virtuaalitodellisuuden tuomine mahdollisuuksineen, lapsille löytyy rauhallisia lukusoppia ja taaperoille on oma alueensa, mistä löytyy konttausmatto ja pahvisivuisia kirjoja. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu näyttämö, jota voidaan käyttää vaikkapa lukemispaikkana.

Leikki ja mielikuvitus ovat saaneet kirjastossa aiempaa enemmän tilaa, sillä näyttämöltä löytyy myös roolivaatteita, joiden avulla lapset voivat herättää kirjojen hahmot henkiin.

Museossa vuosi 2020 on näyttelykokonaisuuden suunnittelun aikaa. Ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn odotetaan avautuvan kesäksi 2021. Samalla otetaan käyttöön kirjaston ja museon yhteinen kahvila ja uusi museokauppa. Uudistuksen myötä museokauppa siirtyy museon alakerrasta uudisrakennuksen aulaan.

– Suurimman työn museon puolella aiheuttaa uuden perusnäyttelykokonaisuuden täydellinen uusiminen ja rakentaminen vanhalle puolelle. Pelkän näyttelyrakentamisen on laskettu kestävän reilun vuoden. Vuoden 2022 alkuun mennessä senkin tulisi olla avoinna yleisölle, sanoo Luonnontieteellisen museon johtaja Pertti Renvall.  

Teksti: Maiju Korhonen