Kuopio juhlistaa ensi vuonna Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuotta monin tavoin. Erityisesti perheitä ja lapsia ajatellen on Korttelimuseoon rakennettu Minnan lankakauppa, jossa pienet ja isommatkin voivat heittäytyä Minna-tyttösen rooliin lankakaupan pikkumyyjänä. Kauppa ideoitiin Korttelimuseon Suomen supernaisia – Minna! – kuvitusnäyttelyn yhteyteen.

Minna Canthin aikuisikä on meille kuopiolaisille tuttua tarinaa, mutta lapsuudesta tietoa on vähemmän. Minnahan muutti perheensä kanssa Kuopioon ollessaan 8-vuotias, kun isä Gustaf Vilhelm Johnson ryhtyi hoitamaan Finlaysonin tehtaan Kuopioon perustamaa Tampereen Lankakauppaa.

Minna osallistui innolla kaupan toimintaan. Museolehtori Sanna Reinikainen kertoo, että Minna vieritteli paksuja lankakeriä myyntitiskin ääreen ja seisoi niillä yltääkseen palvelemaan asiakkaita isän apuna. Johnsonin perhe oli poikkeuksellisesti suomenkielinen, ja Minna tykkäsi kuunnella asiakkaiden savolaista puheenpartta. Arvatenkin tämä ruokki hänen mielikuvitustaan ja kielentajuaan ja tuki tulevaa uraa kirjailijana.

Minnan isä otti paljon vastuuta tyttären ohjaamisesta ja siitä, että tämä sai parhaan mahdollisen koulutuksen. Isä näki varmasti, että tyttäressä on potentiaalia.

Lankapuodissa Minna oppi paitsi myyjän työtä myös rahankäsittelyä, laskemista ja sosiaalisia taitoja. Tämän päivän kuopiolaislapset ovat voineet harjoitella näitä samoja taitoja Korttelimuseossa marraskuun lopussa avautuneessa Minnan leikkilankakaupassa.

Kaupasta löytyvät kaikki asianmukaiset tarvikkeet, kuten kassakone, lankaa ja nauhoja. Lapset voivat myös pukeutua museon järjestämiin aikalaisvaatteisiin, jotta myyjän rooli olisi täydellinen.

Puodin yhteydessä olevassa näyttelyssä on esillä myös aitoja Canthin omistamia esineitä ja muuta aikalaisesineistöä. Canthilta on hänen kaksi tuoliaan ja pöytäliina, jota hän on käyttänyt Kanttilassa.

Lapsia kiinnostaa varmasti nelihuoneinen nukkekoti, jonka kuopiolaisen kruununvouti Lars Ekbergin Ester-tytär sai joululahjaksi 1900-luvun alussa. Nukkekodin sisustus antaa hyvän kuvan tuon ajan varakkaasta porvariskodista. Esteristä tuli myöhemmin hammaslääkäri ja nukkekoti ilahdutti pieniä potilaita, kun se oli sittemmin esillä hänen vastaanotollaan Kuopiossa.

Korttelimuseon näyttely perustuu lastenkirjaan Minnasta

Korttelimuseon kuvitusnäyttely Suomen supernaisia – Minna! perustuu syksyllä julkaistuun Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin lastenkirjaan ”Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot”.

-Kirja on faktoihin perustuva kuvaus Minnan elämästä yhden fiktiivisen päivän ajalta, Pelliccioni kertoo.

-Kirjaidea sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun lastenkirjamessuilla havaitsin, että ulkomailla ilmestyy elämäkertoja naisista, mutta meillä ei. Innostuin ajatuksesta tehdä lastenkirja Minna Canthista. Mainitsin siitä Leena Virtaselle, ja hän oli ajatellut samaa. Kirjamme on ensimmäinen elämäkerta naisesta kuvakirjan muodossa.

Pelliccioni toteaa, että Minna Canth on aina ajankohtainen. Hän oli kaikkien sorrettujen, ei pelkästään naisten asialla.

Näyttely ja leikkipuoti ovat avoinna 10.3.2019 saakka.

Kuvitus: Sanna Pelliccioni