Kuopioon on tulossa monia uusia vapaa-ajan viettopaikkoja, joista kaupunkilaiset saavat virkeyttä ja voimaa fyysisesti ja henkisesti. Monipuolisten liikuntapaikkojen lisäksi kaupunkiin rakentuu museon ja kirjaston yhteinen tiedon ja tarinoiden kortteli.

Vuosina 2018–2020 toteutetaan Niiralassa uima- ja jäähallin sekä pysäköintipalvelujen kehittämishanke, joka tunnetaan Kuntolaaksona. Nykyinen uimahalli on teknisesti vanhentunut, ja uusi uimahalli rakennetaan nykyisen jäähallin yhteyteen. Jäähalliin tehdään laajennus ja peruskorjaus, jolloin sen käytettävyys ja palvelut paranevat.

Puijon urheilulaaksosta on tarkoitus rakentaa yhteistyössä alueella toimivien yritysten ja yhdistysten kanssa vetovoimainen, ympärivuotinen käyntikohde. Tavoitteena on luoda Puijosta aktiivinen tapahtumapaikka, jossa korostuvat luontoarvot, esteettisyys sekä aktiivinen harrastaminen. Valmistumisaikatauluksi on kaavailtu vuotta 2022.

Savilahti on keskeinen, kehittyvä alue, jossa yhdistyvät oppilaitokset, tutkimus, teknologia ja asuminen. Ainutlaatuinen liikunta- ja tapahtumakeskus palvelee 4 000 käyttäjää.

Savilahden alueen vanhat kallioalueet otetaan uusiokäyttöön liikunta- ja tapahtumakeskusta varten. Kaupunki koordinoi myös useita merkittäviä, ulkoisen rahoituksen saaneita projekteja Savilahden alueen kehittämiseksi.

Matseja ja musiikkia Mölymäen malliin

Keskuskentän jalkapallostadionin uudistus on osa koko Kuopion Mölymäen alueen kehittämishanketta. Urheilu- ja tapahtumakäyttöön suunnitellaan 6 000-paikkaista jalkapallostadionia.

Mikäli stadion rakennettaisiin 8 000-paikkaisena, se olisi Euroopan jalkapalloliiiton UEFA:n kategorian 4 mukainen ja ainoa Suomessa. Siellä voisi pelata kansainvälisiä otteluita tietylle tasolle asti ja kaikkia maaotteluita. Isommalla stadionilla voitaisiin pitää myös maailmanluokan stadionkonsertteja, koska kenttäalueelle mahtuisi yhteensä noin 20 000 katsojaa.
Lippumäen liikuntakeskuksen alueelle on suunnitella yksityinen, kahden kaukalon jäähalli, jonka toteuttaa Tuplajäät Oy. Kaupunki hankkii jäähallista päiväaikaisia käyttövuoroja sekä huolto- ja pukuhuonetilaa. Jäähalli parantaa eteläisen Kuopion liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja tarjontaa lapsiperheille.

Lisäksi Lippumäen alueella on rakenteilla iso ulkojäätekorata, ja tekonurmikenttä katetaan ylipainehallilla. Nykyinen Lippumäen uima- ja jäähalli uudistetaan muuttamalla jäähalli sisäliikuntatilaksi.

Kuopion kaupungin alueella on lisäksi monipuolisia leikki- ja lähiliikuntapaikkoja, jossa kaikenikäiset kaupunkilaiset voivat pelata, leikkiä ja talvisin luistella. Lähiliikunta-alueita ja ulkoilureittejä kehitetään jatkuvasti niin, että ne ovat helposti kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa.

Museo ja kirjasto tiiviiseen yhteistyöhön

Vuonna 1907 valmistuneen Kuopion museon peruskorjaus ja laajennus sekä yhdistyminen viereiseen pääkirjastoon toteutetaan vuosina 2018–2020. Uudistus tiivistää kirjaston ja museon yhteistyötä ja luo kaupunkilaisille uudenlaisen, vetovoimaisen kulttuurikeskuksen.

Tavoitteena on tarjota kuntalaisille yhteinen kohtaamispaikka, jossa aikaa voi viettää sekä kirjaston että museon tiloissa. Tiedon ja tarinoiden kortteli on kaikenikäisten paikka ajattelulle, kohtaamisille, toiminnalle, oppimiselle ja yhteiselle muistille. Uuteen kohteeseen yleisö pääsee tutustumaan kesästä 2021 alkaen.

 

Kuvat:

>> Ainutlaatuinen Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus mahdollistaa monipuolisen harrastamisen ja SM-tason urheilutapahtumat.

>> Liiku, treenaa ja rentoudu yli 20 lajin ympärivuotisessa urheilukeskuksessa Puijon huikeissa maisemissa.

>> Lippumäen liikuntakeskus – monipuolinen urheilu- ja virkistyskeskittymä synnyttää Kuopioon Pohjoismaiden suurimman
palloiluhallin.