Kuopion kaupungin investoinnit ovat tänä vuonna noin 100 miljoonaa euroa. Vetovoimaisilla hankkeilla houkutellaan omalta osaltaan kaupunkiin yrityksiä, eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita. Myös investoinnit liikuntaan, kulttuuriin ja hyvinvointipalveluihin ovat osa Kuopion strategiaa.
Tällä vuosikymmenellä Kuopion elinvoimaisuutta ovat vauhdittaneet avoimen sektorin työpaikkojen määrän kasvu, kaupungin parantunut muuttovetovoima ja nopeasti kasvanut asuntotuotanto. Lähivuosien investoinnit asukkaiden hyvinvointiin sekä lasten ja ikäihmisten tarpeisiin ovat poikkeuksellisen suuret.
Investoinnit nojaavat strategiaan
Kuopio 2030 – Hyvän elämän pääkaupunki -strategiassa eri toimijat ovat sitoutuneet kasvuun, vetovoimaan sekä asukkaiden hyvinvointiin ja arjen sujuvuuteen.
– Kaupunkiympäristön palvelualue toteuttaa merkittävältä osin kaupungin kasvu- ja kilpailukykystrategian tavoitteita infrastruktuurin, tonttitarjonnan, liikennejärjestelmän sekä kaupunkiympäristön toimivuuden ja laadun osalta, apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen esittelee.
– Eri puolille kaupunkia suuntautuvat investoinnit vaikuttavat kaupunkikuvaan, vetovoimaisuuteen, turvallisuuteen ja viihtyvyyteen sekä yritystoiminnan mahdollisuuksiin.
Yhtenä uutuutena Kuopioon tulee ensimmäisenä kaupunkina Suomessa keväällä 150 sähköavusteista, matkapuhelinsovelluksella varattavaa kaupunkipolkupyörää. Ne on tarkoitettu lyhyisiin kaupunkiajoihin ja sopivat Kuopion ”resurssiviisaan” liikkumisen imagoon.
Kaikki investoinnit kuitenkin maksavat. Kaupungin budjetti 2019 on noin 13 miljoonaa euroa alijäämäinen. Uutta lainaa kaupunki ottaa tänä vuonna yhteensä noin 120 miljoonaa euroa, jolloin lainamäärä asukasta kohti nousee lähes 3 500 euroon.
Savilahti suurin kohde
Kuopion suurin investointikohde lähivuosina on Savilahden alue, jossa vuonna 2019 käytetään yhdyskuntatekniikan, vesihuollon ja tilojen rakentamiseen runsaat 23 miljoonaa euroa.
Muita tämän vuoden keskeisiä investointeja ovat muun muassa museon peruskorjaus ja laajennus, Maaningan urheilu- ja liikuntatalon perusparannus, Lippumäen liikuntakohteiden eli tekojään, palloiluhallin ja skeittiparkin rakentaminen, Läntisen maaseutualueen koulu ja päiväkoti, Kuikkalammen uusi päiväkoti, matkustajasataman laajennus sekä Puijon urheilulaakson rakentamien. Myös uimahalli-jäähalli-hanke etenee.
– Vuosittainen asuntotuotantotavoite on tulevina vuosina noin 1 200 asuntoa. Asuinalueita rakennetaan esimerkiksi Hiltulanlahdessa ja Kuikkalammella. Tänä vuonna käynnistyy myös monia koulu- ja päiväkotihankkeita, Kyllönen mainitsee.
Kärkihankkeet vauhdissa
Kaupunki vauhdittaa omilla panoksillaan keskeisiä kärkihankkeita myös muun muassa Asemanseudulla, Kuopionlahdella, Kuntolaakso-Hatsalassa, Sairaalakadulla ja Maljalahdessa.
Ammatillinen koulutus siirtyy vähitellen Mölymäeltä Savilahteen, ja Mölymäen asuinalueen rakentaminen alkaa vuoden 2019 aikana.
Ydinkeskustan hankkeita ovat Snellmaninpuiston peruskorjaus, Kuninkaankadun kunnostus välillä Kauppakatu–Minna Canthin katu sekä Museokadun remontti. Elinkeinoihin liittyvät hankkeita tänä vuonna ovat esimerkiksi matkustajasataman, eri elinkeinoalueiden ja Sorsasalon alueen kehittäminen.
Kuopio suunnittelee ja rakentaa -julkaisu on esillä kaupungin nettisivuilla www.kuopio.fi
Kuva: Jarmo Seppälä
Viimeisimmät kommentit