Teksti: Paula Turpeinen, viestintäkoordinaattori, Kuopion Työllisyyspalvelut

San Myint, 50, on iloinen työpaikastaan toimistosiivoajana. Hän ehti asua Suomessa lähes vuosikymmenen, ennen kuin sai kokopäiväisen työn. San oli ahkera: hän oli työssä monessa työkokeilupaikassa ja opiskeli itselleen ammatin Savon Ammattiopistossa. Lopulta vaiva palkittiin ja hän sai kokoaikaisen työn. Työn etsimisessä Sanilla oli suurena apuna ja tukena Kuopion Työllisyyspalvelun maahan muuttaneisiin erikoistunut työllisyyspalvelukoordinaattori.

San saapui Suomeen ja Kuopioon vuonna 2008 Thaimaasta pakolaisleiriltä. Sinne hän oli paennut perheineen sotaa Burmasta jo useita vuosia aiemmin. Pakolaisleirillä olosuhteet olivat huonot ja perheessä oli sairas lapsi, joka ei saanut tarvitsemaansa hoitoa leirillä. Onneksi San perheineen pääsi Suomen viranomaisten mukana kiintiöpakolaisena Suomeen. San ei tiennyt Suomesta mitään ennen tänne tuloaan. Hänelle kerrottiin vain, että täällä on hyvä terveydenhuolto ja lapsi saisi täällä apua. Ja niin onneksi saikin.

Vielä Burmassa asuessaan, San oli tehnyt maanviljelijän töitä. Hän on hyvin ahkera ja rohkea nainen, eikä halunnut vain jäädä kotiin Suomeen tultuaan. Vaikka suomen kieli tuntui alusta asti vaikealta ja asiat oli hankala hoitaa suomeksi, niin tilaisuuden tullen San opiskeli itselleen ammatin Savon ammattiopistossa. Hän suoritti myös työkokeiluja monessa eri työpaikassa. Työkokeiluissa hän oppi kieltä ja monipuolisesti uusia taitoja, joita kussakin työpaikassa tarvittiin.

Sanin viesti muille kiintiöpakolaisena tulleille onkin:

”Suomessa kannattaa olla ahkera – ahkeruus palkitaan. Koulutus on ilmaista, saa asunnon ja ilmaisen ruuan. Ja viranomaiset auttavat. Tervetuloa Suomeen!”

Kiintiöpakolaisena Suomeen tulleilla ihmisillä on takana hyvin raskasta ja stressaavaa elämää. Tällaisessa elämäntilanteessa kielen opiskelu on hyvin haastavaa. Kielen oppimista ja yhteiskuntaan sopeutumista auttaa kaikista eniten se, että pääsee töihin ja saa suomalaisia kontakteja ja ystäviä. Sitä kautta tuntee kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan ja juurtuu uuteen kotimaahan

Nykyisessä työssään toimistosiivoajana San viihtyy hyvin. Hänellä on mukavia työkavereita ja hän osaa hommansa. Työpaikka ei kuitenkaan järjestä pikkujouluja tai muuta virkistystä työntekijöille, joka hieman harmittaa Sania. Hän kertoo työnantajien olleen yleensä mukavia läpi hänen työuransa Suomessa. Palvelualasta hän haluaa sanoa, että tällä alalla niin kuin muuallakin, on hyviä ja huonoja puolia. Suomalaisista kysyttäessä vastaus on sama; on hyviä ja huonoja suomalaisia.

Hankalinta Suomessa asumisessa on ollut pitkään ja pimeään talveen tottuminen, sekä suomen kielen oppiminen. Tulevaisuudelta San toivoo, että hänen omat lapsensa kouluttautuvat ja pääsevät työelämään. Kokoaikatyö on tuonut Sanin elämään taloudellista varmuutta ja sosiaalisia kontakteja.

Olen todella iloinen, että sain kokoaikatyön, vaikka kielitaitoni ei ole hyvä, San sanoo.


Kuopion Työllisyyspalvelut tarjoaa työllistymistä edistäviä palveluja työttömille kuopiolaisille. Toimintamme perustuu alusta alkaen henkilökohtaiseen neuvontaan ja ohjaukseen. Meillä on laaja valikoima palveluita, jotka kaikki ovat maksuttomia.

Yritykset ja palvelun tuottajat saavat Kuopion kaupungin työllisyyspalvelusta yhden luukun periaatteella yksilöllisen tuen rekrytointiin ja erilaisten tukimahdollisuuksien kartoittamiseen. Työnhakijaehdokkaita kartoitetaan kriteereidenne mukaan kuopiolaisista työnhakijoista.

www.kuopio.fi/tyollisyyspalvelu