Kaupunginkirjasto tekee monin tavoin työtä lasten ja nuorten lukemisen edistämiseksi.
Tässä tehtävässä myös vanhempien, päiväkodin ja koulun rooli on yhtä tärkeä.

Tarvitaan sekä vanhempien, opettajien että kirjaston panosta, jotta lapsi löytäisi tien kirjojen maailmaan, lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen toteaa.

Kaupunginkirjastolla on jokaiselle lasten ja nuorten ikäryhmälle omat palvelut, joilla edistetään lasten ja nuorten lukemista. Uusin keino lukemisen edistämiseksi on tänä syksynä käyttöön otettu lukupassi. Se on jaettu kaikille päiväkotilapsille, ja he saavat siihen kuukausittain leiman luettuaan kirjan vanhempansa kanssa. Lapselle annetaan päiväkodissa värikäs kirjanmerkki, kun passi on täynnä. Lukupassin tarkoitus on kannustaa perheitä lukemaan yhdessä. Kirjastonhoitaja Tiina Kainulaisen mukaan yhdessä lukeminen, esimerkiksi iltasatu on tärkeä yhteinen hetki, joka säilyy lapsen ja vanhemman muistoissa pitkään.

-Samalla aikuinen voi jutella lapsensa kanssa päivän tapahtumista kuin vahingossa, eikä hyväksyä ”mitä kuuluu”-kysymykseen ”ihan ok” -vastausta, Kainulainen vinkkaa.

Leikki opettaa lainaamaan

Esikouluikäisille ja ekaluokkalaisille opetetaan kirjaston käyttöä leikin varjolla. Kirjaleikissä osa ryhmän lapsista leikkii pahvisiin kirjankansiin pukeutuneita ”kirjoja” ja osa ”lainaajia”. Lainaajat hakevat toisia lapsia, eli kirjoja hyllystä ja lainaavat niitä kirjastonhoitajan ja opettajan opastuksella. Samalla he oppivat myös, miten kirjoja pitää kohdella.

Tunnetuin ja lasten parissa myös suosituin lukemisen edistäjä lienee lukukoira Sylvi. Sylvi on Kennelliiton lukukoira, joka on suorittanut myös kansainvälisen R.E.A.D -tutkinnon. Sympaattisen mäyräkoiran tehtävä on kannustaa lukemisen harjoitteluun ja innostaa lukemaan. Lapsi voi tulla kirjastoon lukemaan Sylville vartin ajaksi, ja koira kuuntelee korjaamatta ja kommentoimatta. Koska lukuhetkestä halutaan rauhallinen, Sylvin luona ovat läsnä vain lapsi, Sylvi ja Sylvin ohjaaja. Vanhempi voi vaikkapa asioida sillä aikaa kirjastossa. Sylville voi varata ajan joko puhelimitse tai verkkokirjastossa. Sylvin suuren suosion takia ajanvaraus kannattaa tehdä noin kuukautta ennen toivottua lukuhetkeä.

-Sylvi saattaa hypätä lapsen syliinkin kuuntelemaan tätä, hymyilee Parviainen.

Kirjastoon kuin kauppaan

Kainulainen sekä kirjastonhoitaja Maileena Sorvali vierailevat myös ahkerasti kouluilla kertomassa lukemisen tärkeydestä ja antamassa kirjavinkkausta. He tulevat opettajan pyynnöstä kaikille peruskoulun luokka-asteille ja vinkkaavat lapsille ja nuorille koukuttavia ja ajankohtaisia kirjoja. Juuri nyt luetaan muun muassa Neropatin päiväkirja- ja Nörtti-sarjoja. Myös klassikot, kuten Viisikko tai Viidakkokirja ovat säilyttäneet asemansa lasten ja nuorten suosikkeina.

Sorvali ja Kainulainen eivät kuitenkaan voi määrätä ketään lukemaan. He rohkaisevatkin paitsi vanhempia, myös isovanhempia lukemaan yhdessä lapsen kanssa. Lukevilla esikuvilla on lapselle ja nuorelle suuri merkitys. Yhdessä lukeminen tekee lukemisesta myös mielenkiintoisempaa.

-Koulussa kaksi oppilasta voi tarttua samaan kirjaan ja keskustella sitten lukemastaan, sanoo Kainulainen.

Lukevan lapsen ympärillä on lukevia aikuisia. Sorvalista ja Kainulaisesta on hienoa nähdä, kun perhe tulee kirjastoon vauvaikäisten kanssa. He rohkaisevat myös isovanhempia tuomaan lapsenlapsia kirjastoon. Vauvasta asti kirjahyllyjen välissä taapertanut kasvaa ajatukseen, että kirjasto kuuluu yhtä lailla arkeen kuin kaupassa käyminen.

-Kouluiässä sama lapsi tulee helpommin kirjastoon tekemään vaikka läksyjä koulupäivän jälkeen, kertoo Sorvali.
Katso lisää >> lukuliike.fi/

Kuva: Vicente Serra